Великий адронний коллайдер (ВАК, англ. Large Hadron Collider) – найбільший на сьогоднішній день прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках. Він призначений для розгону протонів і важких іонів (іонів свинцю).

Побудований в науково-дослідному центрі Європейської ради ядерних досліджень. Дата запуску – 10.09.2008. На даний момент ВАК працює на мінімально можливій потужності, хоча навіть при цьому його потужність в 7 разів більше потужності всіх існуючий.

Потік елементарних частин пройшов весь 27-кілометровий тунель, збудований у вигляді кола. А отже – установка дієздатна, це зафіксували спеціальні прилади. А двадцять першого жовтня вчені розженуть елементарні частинки майже до швидкості світла і спрямують назустріч один одному. Коли вони зіткнуться – відбудеться у багато разів зменшений вибух, від якого, на думку багатьох науковців, зародилися Всесвіт і Матерія. Втім, не всі фахівці вітають грандіозний експеримент. Дехто припускає, що після зіткнення можуть з’явиться чорні діри, так як є відмінна від нуля ймовірність такого результату.

Великим адронний коллайдер названий з-за свого розміру – 26,7 км, при цьому глибина розміщення – 100 метрів. «Андронним» названо через те, що він прискорює протони і важкі іони, які є адронами.

Двадцять два кілометри кільця – потужні надпровідні магніти, вони утримують пучок важких частинок і працюють при температурі 271 градусів нижче нуля за Цельсієм (близько до абсолютного нуля).

ВАК є великим науковим пристроєм, який створила людина і, як не парадоксально, призначений для дослідження часток менше розміру атома.

Після запуску ВАК на повній потужності трильйони протонів будуть здійснювати 11.245 повних обертів в кільці за одну секунду і рухатися зі швидкістю 99,99% швидкості світла. Коллайдер здатний здійснювати 600 000 000 зіткнень часток в секунду.

При зіткненні двох пучків протонів виділяється теплова енергія, яка більше в 100.000 разів температури ядра сонця, при чому дана енергія сконцентрована на дуже маленькому просторі. Система охолодження ВАК підтримує температуру мінус 271,3 градуса за Цельсієм.

Для дослідження створені спеціальні точні прилади, здатні реєструвати рух частинок з точністю до мільярдної частки секунди і визначати їх місцезнаходження до мільйонної частки метра.

Дані, отримані в результаті досліджень у Великому адронному коллайдері, будуть зберігати на 100.000 двосторонніх DVD-дисках кожен рік роботи прискорювача. Десятки тисяч комп’ютерів по всьому світу об’єднані в єдину мережу The Grid, яка буде зберігати й обробляти отриману інформацію.